digitalni nomadstvi odesa ukrajina

Proč nejsem digitálním nomádem

Digitální nomádství je skvělé. Už jen to, že nemusíte sedět od ledna do prosince od devíti do pěti v jedné kanceláři, ale můžete svoji práci vykonávat prakticky odkudkoliv, je podle mě jedním z největších výdobytků moderní doby. Zároveň ale mám pocit, že se digitální nomádství až moc adoruje a přeceňuje a zapomíná se na jeho negativní aspekty.

Zrovna sedím v kavárně ve městě Da Lat v jižním Vietnamu, kde se ze mě částečný digitální nomád nezamýšleně stal (překládám články pro kamarádčin blog).

Chci se podělit o svoji zkušenost, co byste měli zvážit, než si koupíte jednosměrnou letenku do exotické destinace, a že dlouhodobě efektivně nejde kombinovat práci s dovolenou / cestováním, jak si někdo možná naivně představuje.  

da lat vietnam digitalni nomadstvi
Pekařství ve vietnamském městě Da Lat, kde vznikl tenhle článek

Digitální nomádství není pro každého

Podstata digitálního nomádství spočívá v tom, že žijete v zemi s nižšími náklady (nebo jinam vám vyhovujícími podmínkami) a pracujete na dálku pro klienty ze zemí s vyššími platy. Čeští nomádi tak zpravidla pracují pro české klienty, ale na zimu odjíždějí do zemí s příznivějším klimatem, především do jihovýchodní Asie nebo třeba na Kanárské ostrovy. 

Digitálnímu nomádovi k práci stačí počítač s připojením k internetu. To zahrnuje všemožné profese od online markeťáků, programátorů, designérů, až po překladatele nebo různé konzultanty. Logicky soustruh nebo zubařské křeslo si do Thajska nevezmete a i kdyby ano, budete na nich pracovat pro místní a za místní peníze. 

Digitální nomádství není dovolená 

Zapomeňte na představu, jak během pár měsíců procestujete celou Asii a jen si občas odskočíte někam do kavárny s Wi-Fi udělat kousek práce. Pokud nemáte hodinovku, díky které vám stačí pracovat pár hodin týdně, stanou se časté přesuny kombinované s prací za chvíli vyčerpávající.

Navíc po cestě toho moc neuděláte. V Asii se v autobuse s ohledem na stav silnic pracovat většinu času fakt nedá. Ve vlaku už je to lepší, ale mně za celé 2 000 km ve Vietnamu ani jednou nefungovala Wi-Fi a často ani nebyl mobilní signál.

Takže vás bude stresovat, že se musíte včas dostat na internet, abyste stihli dokončit rozdělaný úkol. Proto digitální nomádi tráví několik týdnů až měsíců na jednom místě a mají podobnou denní rutinu jako v Česku. 

Sedíte a píšete. V Brně jako ve Vietnamu

Neodjedete ze dne na den 

Těžko si dneska sbalíte kufry a zítra vyrazíte, spíš počítejte s několikatýdenní až měsíční přípravou. Jednak co se týká administrativy, pojištění a zařízení všech potřebných věcí doma, jednak kvůli domluvě s klienty, aby neměli obavy o kvalitu dodávané práce. 

Měli byste mít vybudované dobré jméno a síť klientů, kteří vám věří natolik, že s vámi budou spolupracovat na dálku, aniž by vás měsíce viděli osobně. Jakýkoliv nový potenciální klient se bude z Bali lovit obtížně, a vy tak musíte spoléhat na pasivní poptávku po vašich službách. 

Je ovšem pravda, že v novém prostředí přicházejí nové nápady. Tohle je prvotní nástřel webu www.vlakfest.cz

Pracovní podmínky

V Asii je obecně horko, i v zimě. A v horku mozek pracuje pomaleji, takže potřebujete klimatizovanou pracovnu, cowork nebo aspoň kavárnu. A to už jsou místa, která se trochu prodraží, protože místní začali využívat rostoucího zájmu ze strany zápaďáků. 

U hotelového bazénu se sice jedno odpoledne píší články hezky, ale na dlouhodobou práci to není. Zvlášť když kolem sebe máte hlučné partičky Australanů popíjejících pivo hned od rána. 

Budete sami. Nemusíte se nutně cítit osaměle, ale časem vám může chybět profesní komunita, protože se nebudete mít s kým bavit nebo poradit o věcech, co zrovna řešíte. A půlku dne ani nebudete mít komu napsat, protože zatímco vy už jste dávno po obědě, v Česku lidi ještě ani nevstali. 

plaz terst rum
Přesně takhle práce vypadat nebude

Nedostanete se ke komplexním projektům 

Jako digitálnímu nomádovi se vám bude dobře pracovat na individuálních úkolech s konkrétním zadáním a deadlinem, např. napsat článek, navrhnout bannery nebo nastavit kampaň na Facebooku.

Jakékoliv dlouhodobější a komplexnější projekty, zvlášť když vyžadují týmovou práci, budou problematičtější. Za prvé kvůli časovému posunu, za druhé proto, že není radno podceňovat skupinovou dynamiku.

Spolupráce na dálku obvykle není tak efektivní, jako když s druhými lidmi sedíte v jedné místnosti. Hlavně při tvůrčí činnosti nebo brainstormingu.

Z pohledu zaměstnavatele – už byste museli být fakt někdo nebo bych s vámi musela mít předchozí zkušenosti, abych vás chtěla do týmu navzdory tisícům kilometrů mezi námi. Protože jinak seženu stejně dobrého člověka v Brně, kterému můžu kdykoliv během pracovní doby zavolat nebo se vidět osobně.

Nebo naopak budu ochotná vám svěřit méně kvalifikovanou práci, ale pak se z vás stane levná pracovní síla s adekvátním finančním ohodnocením. 

hue vietnam kavárna vietnamská káva
Takhle dopadnete, když nejede WiFi

Závěrem

Pokud vám jde především o to trávit zimu v teplejším podnebí, zatímco budete několika stálým klientům spravovat PPC kampaně, aniž byste s nimi museli na denní bázi něco řešit, tak do nějakého Chiang Mai klidně přesídlete.

Počítejte ale s tím, že práce bude úplně stejná jako v Česku, jen budete potřebovat ještě větší sebedisciplínu. A na poznávání Thajska vám budou stejně muset stačit víkendy.