bergen norsko

5 důvodů, proč cestovat sama

Chci jet na dovolenou, ale nemám s kým, co mám dělat? Internetové diskuze i články na ženských webech řeší, jestli není trapné nebo nebezpečné jet na dovolenou sama. Není, mám pro vás 5 důvodů, proč je sólo cestování skvělé.

1. Jste svým vlastním pánem

První a rozhodně největší výhoda. Nemusíte se na nikoho vázat, s nikým plánovat, kam půjdete a co budete dělat, z minuty na minutu můžete změnit rozhodnutí.

Většina z nás si o sobě ráda myslí, jak je flexibilní a přizpůsobivá, ale když vy si chcete projít ještě půl Louvru a váš parťák si už hodinu stěžuje, že má hlad, hledají se kompromisy těžko.

Nebo když vaše ideální dovolená vypadá jako tour de cafés, zatímco kamarádka má v plánu vidět všechna muzea, která v dané destinaci jsou, budete mít trošku problém.

Když jedete s někým na dovolenou poprvé, nepodceňujte úvodní domluvy: Co zhruba chcete dělat a vidět? Jakým tempem pojedete? Jak často chcete jíst? Chcete zkoušet místní kuchyni nebo dáváte přednost jistotě McDonaldu a Starbucks? Jaké máte představy o rozpočtu?

Jdete kam chcete, kdy chcete

2. Máte čas a prostor pro sebe

Hodně lidí má problém být sama se sebou. Přitom se sebou jste 24 hodin denně zhruba 80 let, měli byste být svým nejlepším kamarádem a znát se úplně nejlépe. A jak toho chcete dosáhnout, když na to nikdy nemáte čas a prostor?

Stačí se vydat pryč ze známého prostředí jen na pár dní a vaše hlava si začne srovnávat myšlenky, budou vás napadat úžasné věci a vynořovat se nečekané nápady. Nemusíte jezdit na žádný meditační retreat, toulání uličkami Lisabonu funguje úplně stejně dobře.

Čas na psaní cestovního deníku

3. Jste otevřenější novým zážitkům

Sólo cestování vás nutí vystupovat z komfortní zóny. Nikdo za vás nevyřeší check in na hotelu, neobjedná jídlo v restauraci nebo nezjistí, kdy a odkud odjíždí vlak do Bergenu.

Spoustě lidí je nepříjemné jít se sám najíst do restaurace. Když ale jedete na dovolenou sami, musíte se překonat, nebo umřete hlady. Případně skončíte na hotelovém pokoji s nákupem ze supermarketu.

Stane se, že vám číšník k obědu doporučí chobotnicový salát, a vy si na něm vzápětí pochutnáváte, i když vás doteď nenapadlo, že byste mohli jíst chobotnici. Protože proč ne? Nebo si v Portu sednete v jedenáct dopoledne v nějakém podniku na kafe a o chvíli později už před vámi stojí degustační vzorky portského. Protože proč ne?

S každou cestou, každým zážitkem a každou zvládnutou situací se stáváte odvážnějšími. Můžete být hrdí, že překonáváte sami sebe. Začít můžete sólo víkendem v Berlíně a časem se propracujete až k dvoutýdenní výpravě do Vietnamu.

Svatá pravda

4. Víc se dostanete do kontaktu s místními

S organizovaným zájezdem od cestovky se do kontaktu s místními dostanete akorát ve chvíli, kdy vám budou chtít prodat suvenýry. Když jste někde sami, víc si s vámi někdo bude chtít prostě popovídat a vy poznáte místní kulturu a mentalitu podstatně lépe než díky návštěvě “tradičních vesnic”.

Od albánského prodavače se třeba dozvíte, jak to mají mladí lidé v Albánii těžké, protože mají málo práce za málo peněz, a pokud to jde, utíkají do západní Evropy.

Maďarka ve středních letech se vám svěří se svým názorem na zkorumpovanou politiku a s mladým Portugalcem proberete šance jeho oblíbeného týmu v nadcházejícím kole Ligy mistrů (mimochodem, byla to Benfica Lisabon a vyhráli).

Pink Street, Lisabon portugalsko
Pink Street, Lisabon

5. Potenciálně ušetříte

Nejen, že si s vámi místní budou víc povídat, oni vás i častěji budou zvát na něco k jídlu, k pití nebo dokonce nabídnou nocleh.

Samozřejmě to závisí na lokalitě, ve východní Evropě nebo na Balkáně jsou obecně pohostinnější než na Západě. A jako samotná holka bych si dávala pozor, od koho se nechám pozvat domů, ale sama nemám jedinou špatnou zkušenost.

ohrid makedonie
Jezero Ohrid v Makedonii

Nevýhody sólo cestování

Jak praví klasik, každá mince má dvě strany, takže i při sólo cestování narazíte na pár negativ.

Potenciálně se vám dovolená prodraží

Pokud se nespokojíte s lůžkem v hostelové noclehárně, budete mít obvykle dvojnásobné náklady na ubytování oproti cestování ve dvojici. Stejně tak půjčení auta se jedné osobě nevyplatí téměř nikde.

Nemá vás kdo fotit

Pokud nejste příznivci selfie tyče nebo nechcete strkat foťák do rukou kolemjdoucím a doufat, že tentokrát vám neuříznou nohy v půlce lýtek, můžete sázet na samospoušť nebo holt být bez fotek. Spoustě lidí toto asi přijde jako marginální nevýhoda, protože většinou fotí památky, ale instazávisláci to budou snášet těžko.

Nemáte se s kým dělit o zážitky

Pro mě osobně toto byla hlavní překážka, proč jsem dlouho nechtěla jezdit nikam sama. Měla jsem pocit, že jakýkoliv zážitek je lepší sdílený. Časem jsem naštěstí zjistila, že když koukám na krásný západ slunce nad mořem, je pořád stejně krásný, i když nikomu vedle sebe neřeknu: “Koukej, to je krásný, viď?”

Kdyby se něco stalo, jste v tom sami

Za sebe musím virtuálně zaklepat, žádné větší problémy jsem na cestách řešit nemusela. Ale když ztratíte pas, uletí vám letadlo nebo si zvrtnete kotník, nikdo vás nepodrží a nepomůže situaci vyřešit.

Jakkoliv je podle mě sólo cestování skvělé, používejte selský rozum a nevydávejte se na horské pochody, u kterých hrozí, že vám výše zmíněný zvrtnutý kotník znemožní dostat se kamkoliv do civilizace a pak vás objeví, až když napřesrok roztaje sníh.

Hlavní město Andorry a má kamarádka samospoušť