jerevan armenie

Kam se jít podívat v Jerevanu

Při cestě do Gruzie jsme si udělali třídenní zajížďku do sousední Arménie, konkrétně do hlavního města Jerevan. Sepsala jsem tipy, co je v Jerevanu zajímavého k vidění.

Arménie mi obecně přijde méně turistická než Gruzie. Svědčí o tom i to, že v Gruzii jsou nápisy kromě gruzínštiny většinou i latinkou, v Arménii spíše azbukou (rusky). Nic jako informační centrum jsme nikde neobjevili, ale naštěstí jsme v hostelu dostali aspoň mapu.

Po Jerevanu se dá snadno dopravovat metrem, na rozdíl třeba od Prahy jsou zde zastávky fakt daleko od sebe. Potěší i cena – jeden žeton je za 100 dramů (v přepočtu zhruba 5 korun) a platí neomezeně dlouhou dobu, dokud neopustíte prostor metra.

Republic Square

Hlavní náměstí v centru s komplexem neoklasických budov (historické muzeum, budova vlády, ministerstvo zahraničí, hotel Marriott). Před muzeem je velká kašna s fontánami, kde se od jara do podzimu každý večer od deseti do jedenácti hodin koná vodotrysková a světelná show na klasické i slavné moderní melodie.

Historické muzeum na Republic Square

Podobně jako muzeum v Tbilisi ukazuje historii Arménie od počátku věků téměř po současnost. Expozice je rozdělena do dvou částí, ve starověké jsou veškeré popisky i v angličtině, ale bohužel v části věnující se modernější historii je sotva jedna anglická cedule v každé velké místnosti.

Zejména u arménské genocidy či u období SSSR je víc než škoda, že si o tom moc nepočtete. Vstup 1000 dramů, pro studenty 300.

Northern Avenue a Opera

Pěší zóna (momentálně se její povrch bohužel rekonstruuje) vedoucí od Republic Square na sever až k budově opery, která byla zřejmě postavena po vzoru slavné Semper Oper v Drážďanech.

Parky kolem centra

Všechny krásné, udržované, plné kaváren, na zavlažování trávníků snad spotřebují v Jerevanu více vody, než na všechno ostatní dohromady.

Kaskády

Od opery parkem dále na sever se dostanete až ke kaskádám, schodovitému komplexu, odkud je krásný výhled na celé město. Za hezkého počasí (prý hlavně po ránu) je v dálce vidět hora Ararat.

Nahoru můžete vyběhnout pěšky nebo se uvnitř svézt eskalátory (zdarma). Součástí je i muzeum mecenáše umění Cafesjiana, takového arménského Gugenheima.

Katedrála sv. Řehoře Osvícence (Gregory the Illuminator)

Pět minut pěšky od Republic Square, dokončená v roce 2001 k 1700. výročí přijetí křesťanství v Arménii. Zemi na křesťanství obrátil právě Řehoř, a stal se tak arménským patriarchou. V katedrále jsou dokonce jeho ostatky, které sem byly vráceny z Vatikánu.

Modrá mešita

Arménie byla první zemí, která přijala křesťanství jako státní náboženství v roce 301. O její území se však dlouhodobě přetahovala Persie s Osmanskou říší a nemuslimové byli značně perzekuováni.

Dnes je snad jedinou připomínkou dřívější muslimské nadvlády mešita kousek od centra Jerevanu stojící v nenápadné zástavbě a obehnaná vysokou zdí. Do zahrady k mešitě se volně dostanete, přímo do mešity jako nemuslimové nesmíte.

Památník arménské genocidy

Je na kopci dost daleko od centra. My tam sice došli pěšky, ale pro vaše vlastní dobro doporučuji zejména v letních vedrech jet raději taxíkem. Součástí monumentálního komplexu je i muzeum, ale letos je bohužel zavřené, protože se rekonstruuje kvůli stoletému výročí příští rok.

Budova hlavního nádraží

Minimalistističtější verze neoklasických sovětských „mrakodrapů“ jako například Palác kultury i nauky ve Varšavě.