krakov rynek polsko

Co dělat a vidět v Krakově

V Krakově jsem strávila dva týdny na letní škole Visegrad Summer School (kterou vřele doporučuju, pokud je vám téma středoevropského regionu jakýmkoliv způsobem blízké). Město se mi líbilo tolik, že bych tam i bydlela, což jen tak o nějakém místě rozhodně říct nemůžu. A protože je Krakov za rohem, snadno si tam kdykoliv zajedete.

Edit: Článek původně vznikl v roce 2015. Od té doby jsem Krakov navštívila několikrát, doplnila další tipy a naposled aktualizovala v srpnu 2022.

Jak se dostat do Krakova

Z Prahy i Brna se do Krakova jednoduše dostanete vlakem, většinou s přestupem v Katovicích, z té Prahy občas i přímým. Jízdenka stojí pár stovek a oficiálně musíte mít na mezinárodní spoje do Polska místenku za cca 75 Kč. V praxi ji nikdo nekontroluje, ale u pokladny ČD vám bez ní jízdenku nebudou chtít prodat.

Jinak do Krakova jezdí i přímé autobusy FlixBus a RegioJet, ale já autobusy nemám ráda a nevyužívám je, takže o vlastní zkušenost se nepodělím.

Co v Krakově vidět

Rynek główny

Centrem starého města je Rynek główny, krakovské hlavní náměstí a největší středověké náměstí v Evropě. Dominantou náměstí je Sukiennice, stavba vyrostlá na místě původních jednotlivých krámků s místním i cizokrajným zbožím, jež byla po staletí centrem obchodu. Název pochází ze slova sukno, protože právě látky byly jedním z hlavních středověkých vývozních artiklů.

Vedle Sukiennice se nachází stará radnice, na jejíž věž můžete za pár zlotých vyjít a užít si výhled na město.

krakov rynek glowny

Wawel

Královský zámek (hrad) ční nad řekou Vislou a kromě architektury a expozice královských klenotů láká návštěvníky výstavou, jejíž součástí je da Vinciho Dáma s hranostajem.

Vevnitř jsem nebyla, protože Wawel je rozdělen na několik okruhů, každý se platí zvlášť a stál kolem 10–15 zlotých. Navíc obecně moc nejsem na interiéry zámků, hradů a muzeí. Navštívila jsem jich v Česku i zahraničí desítky a už se mi všechny ty modré salonky a královské i královniny komnaty zdají stejné. Raději prozkoumejte nádvoří a okolí hradu, odkud je též pěkný výhled na město.

krakov wawel polsko

Židovská čtvrť Kazimierz

Navštivte židovské muzeum, jednu z pěti synagog, toulejte se malými uličkami nebo se posaďte na náměstí a poslouchejte muzikanty hrající v některé z mnoha restaurací. Pokud byste byli v Krakově v době Festivalu židovské kultury, určitě navštivte nějaký koncert, atmosféra několika stovek židů z celého světa zpívajících s kapelou v řeči jidiš stojí za to.

Festival židovské kultury krakov
Festival židovské kultury

Kam uniknout před ruchem města

Planty

Park táhnoucí se kolem dokola starého města. Potkáte v něm chodce, běžce, cyklisty, maminky s kočárky i důchodce na procházce. Je v nich i řada kaváren a restaurací. Při procházce parkem nemiňte Floriánskou bránu, jednu z nejvýznamnějších polských gotických věží, která tvořila součást středověkého opevnění a přes kterou vedla královská cesta až na Wawel.

Procházka kolem řeky

Projděte se podél Visly po stezce pro pěší, sedněte si na zídku a pozorujte ruch kolem nebo si jen lehněte do stínu stromů a relaxujte.

Kościuszkova mohyla

K pomníku polského vojevůdce Tadeusze Kościuszkého na kraji Krakova vede pěkná procházka lesem. Pomník je jednou ze čtyř mohyl v okolí Krakova a byl vystavěn ve 20. letech 19. století. Později se stal součástí opevnění a dostala ho do správy armáda.

Vstup do opevnění a muzea stojí 12 zlotých a z vrcholu je (jak jinak) krásný výhled na město.

Krakova mohyla

Pokud by se vám nechtělo platit vstup, jeďte na jih města ke krakově mohyle, která je volně přístupná. Kousek od mohyly je starý kamenolom, kde zůstaly zbytky těžebních věží a dalších zařízení. Úžasné místo pro milovníky urbexu.

Kamenolom Liban

Skály Twardowského a Zalew Zakrzówek

Na jihozápadním okraji města (kam ale jede tramvaj), je rozsáhlý lesopark Zakrówek, kam se dát jít na dlouhou procházku nebo se projet na kole. Součástí jsou skalní útvary zvané Skałki Twardowskiego a (zřejmě) zatopený lom s průzračně čistou vodou vhodnou na koupání. Jen bacha, najděte si nějaký bezpečný přístup k vodě, pískovec se může drolit.

Zatopený lom v lesoparku Zakrówek

Nejlepší muzea v Krakově

Botanická zahrada

Trochu na pomezí „zelených míst“ a muzeí, ale dávám botanickou zahradu do téhle sekce, aby tu bylo víc tipů. Za pár zlotých si projdete ostrov zeleně uprostřed města. Mě nejvíc zaujaly skleníky s exotickými rostlinami.

botanicka zahrada krakov polsko
Obří lekníny v botanické zahradě

Muzeum současného umění

Váhala jsem mezi návštěvou tohoto muzea a vedle stojící továrnou Oskara Schindlera, ale vyhrálo moderní umění za 5 zlotých (pro nestudenty za 10 zlotých). Obecně modernímu umění moc nerozumím a třeba v Centre Georges Pompidou v Paříži se mi nelíbilo ani zadarmo, ale v Krakově byla moc pěkná výstava.

Kromě stálé expozice desítek grafik, plakátů, plastik a soch tam v době mé návštěvy byla výstava o zhoubné moci peněz. Některá díla byla jen hezká nebo zajímavá, jiná trochu děsivá, jako například oprátka opletená dolarovými bankovkami.

Továrna Oskara Schindlera

Znáte film Schindlerův seznam? A víte, že byl natočen podle skutečné události? Továrník Oskar Schindler opravdu během druhé světové války zachránil množství židů před deportací do koncentračního tábora. V Krakově hned vedle muzea současného umění můžete navštívit jeho továrnu na smaltované nádobí.

Japonské muzeum Manggha

Přes řeku od Wawelu se nachází muzeum orientální kultury, jehož název nemá nic společného s populárním japonským komiksem, ale je pojmenovaný na počest sběratele japonského umění Felikse Manggha Jasieńského. Výstavy se tu podle všeho mění, takže můžu jen říct, že ta, kterou jsem tu viděla já, byla zaměřena na japonskou přírodu a byla moc pěkná.

muzeum manggha krakov polsko

Co ochutnat z polské kuchyně

Klasickým polským rychlým občerstvením je zapiekanka. Vypadá jako půlka bagety a původní náplní jsou houby a sýr, ale dnes dostanete všechny možné varianty, na které si vzpomenete. Jak už je z názvu patrné, je zapiekanka zapečená. Nejlepší a asi největší výběr zapiekanek mají na Plac Nowy na Kazimierzi, stojí od 4 zlotých.

Polská kuchyně je hodně podobná například ruské, takže v ní najdete pirohy, zelné rolky, krémové polévky nebo klobásy. Pokud jste příznivci zdravé stravy a z přemíry mouky a živočišných tuků vám není nejlépe, zkuste restauraci Chiméra v ulici Świetej Anny, kde si vyberete ze salátového baru tolik druhů zeleniny, na kolik si vzpomenete.

Večer zajděte popít do hospody Bania Luka na Plac Szczepański, mají pivo za 4 zloté. Je tam spousta lidí, za hezkého počasí se postává venku, atmosféra hodně podobná hospodě Na stojáka v Brně.

Zapiekanka krakov polsko
Zapiekanka

Výlety z Krakova

Osvětim

Hodinu cesty od Krakova se nachází jeden z nejznámějších koncentračních táborů druhé světové války – Osvětim-Březinka (Auschwitz-Birkenau). Není to veselý zážitek, vlastně mi místy bylo docela špatně a byly tam místnosti, kam jsem vůbec nebyla schopná vstoupit. Ale rozhodně si myslím, že by podobné místo měl navštívit každý.

Prohlídky jsou několikrát denně i v češtině, stačí přijet a koupit si vstupenku na žádaný čas. Prohlídka obou táborů trvá zhruba dvě hodiny, převeze vás mezi nimi autobus.

Solný důl Wieliczka

Trochu doporučuji zajíce v pytli, protože ve Wieliczce jsem kvůli nedostatku času nebyla. Ale podle těch, co tam byli, rozhodně za návštěvu stojí. Projdete se třemi kilometry podzemních chodeb a vyšlapete celkem 800 schodů. Teple se oblečte, je tam kolem 15 stupňů, a vezměte si pohodlné boty. Na prohlídku včetně návštěvy muzea si vyhraďte tak tři hodiny. Jediným záporem je vstupné – 79 zlotých, případně 64 pro studenty.