letadlo turkish airlines letiste

Tipy na levné letenky: Kde hledat a na co si dát pozor

Létání se v posledních letech stává čím dál dostupnějším způsobem přepravy. Ceny letenek klesají a naopak šíře nabídky leteckých společností roste. Zároveň ale platí, že se cena na té samé trase může výrazně lišit. Jak tedy hledat (a najít) levné letenky a na čem všem se dá ušetřit?

Nenechte si ujít mimořádné akční letenky

Doby, kdy se pracovník aerolinek při zadávání ceny letenky uklepl v desetinné čárce nebo si spletl měnu, takže jste mohli letět z Prahy do Indie za 5 000 Kč nebo do Koreje za 6 000 Kč, už jsou bohužel zřejmě pryč.

Akční letenky nyní znamenají, že některý dopravce nebo prodejce poskytne omezený počet letenek na omezený počet spojů za nižší cenu. Obvykle to bývá kolem 20 %, když máte hodně štěstí, dostanete se i na 40% slevu. Například přímý let z Vídně do New Yorku stojí 12 000 Kč, ale společnost United Airlines nabídne na květen několik letů za 9 000 Kč.

V Česku tyto akční letenky mapují weby jako Cestujlevne.com, Honzovy letenky nebo Cestolet.

Nevýhodou je, že si nemůžete moc vybírat termíny a musíte reagovat rychle, než se letenky vyprodají. Všechny tyto weby dávají informace o aktuálních nabídkách na své facebookové stránky, stačí je sledovat tam.

Akční nabídka letu z Berlína do Las Vegas, ale máte na výběr jen dva termíny.

Leťte s nízkonákladovými aerolinkami jen s příručním zavazadlem

Nízkonákladové společnosti mají byznys založený na minimalizaci nákladů. Ruku v ruce s tím jde dolů i úroveň služeb, ale na kratších letech zejména po Evropě jen s příručním zavazadlem můžete výrazně ušetřit. Nejznámějšími nízkonákladovkami jsou Ryanair, Wizz Air, EasyJet, Norwegian nebo Pegasus Airlines, v Asii se nejčastěji létá s AirAsia nebo Scoot.

Zvažte let z okolních letišť

Místo z Prahy nebo vašeho nejbližšího a nejpohodlnějšího letiště poletíte třeba z Katowic nebo z Budapešti, což jsou základny Wizz Airu. Ryanair a jeho dceřiná společnost Laudamotion zase provozují desítky letů z Vídně. A do spousty exotických destinací v Africe nebo Asii se levněji dostanete z Mnichova.

Leťte mimo sezónu

V průběhu roku jsou nejlevnější letenky zpravidla v říjnu-listopadu a únoru-březnu, protože to je doba, kdy není turistická sezóna téměř nikde a lidé nelétají za rodinou ani kvůli Vánocům ani kvůli (čínskému) Novému roku. Nemusí to ale platit vždy. Raději si ceny do vámi zvolené destinace zkontrolujte, jestli náhodou netrefíte nějaký svátek nebo prázdniny, kdy jdou ceny nahoru.

letadlo wizzair malta pristani more
Prosincová cesta na Maltu: Nízké ceny od letenek po ubytování

Buďte časově flexibilní

Pokud můžete, nevažte se na konkrétní termín a raději ani na konkrétní měsíc. Může se totiž stát, že dva týdny před nebo po vámi vybraném datu budou letenky výrazně levnější. Obecně bývají ceny nižší ve všední dny než o víkendu, ale nemusí to platit vždy.

Kombinujte destinace (a aerolinky)

Pokud jste z Brna a chcete navštívit například Švédsko a Norsko, nemusíte kupovat zpáteční letenku Praha-Stockholm. Výrazně levněji může vyjít třeba let Vídeň-Stockholm s Wizz Airem a Oslo-Praha s Ryanairem. Tyto kombinace letů po Evropě nejlépe najdete pomocí českého srovnávače AZair.com.

Mně se osvědčil zejména proto, že má nejširší spektrum vyhledávacích možností. Stačí vědět, do jaké destinace chcete jet a přibližně na jak dlouho, a vyhledávač vám najde všechny kombinace letů v následujících až 12 měsících.

Výhodou je, že můžete zadat libovolné množství odletových i cílových letišť a až 12měsíční okno, ve kterém mají být letenky nalezené. Žádný jiný srovnávač takovou flexibilitu nemá, vždy si v určitém kroku musíte vybrat konkrétní města a/nebo termín letu.

Při hledání na AZair rozbalte Pokročilé parametry vyhledávání a odškrtněte políčka, že odlet i návrat musí být ze stejného letiště.

Porovnávejte mezi sebou i porovnávače

Mimoevropské lety hledejte na webech Kiwi.com a Skyscanner.com a porovnejte jejich nabídky. Skyscanner porovnává ceny jednotlivých prodejců, u Kiwi si vybranou letenku můžete rovnou koupit. To je výhodné zejména pokud poletíte s různými společnostmi, protože Kiwi vám garantuje přestup a v případě problémů je vám k dispozici telefonická podpora.

Kdy je nejlepší doba na nákup levných letenek

Cena letenky na ten samý let se v čase dost výrazně mění. Obecně platí, že čím víc se blíží datum odletu, tím cena stoupá, aby aerolinky donutily pasažéry kupovat letenky včas. Zároveň se ale může stát, že se na málo obsazený let budou vyprodávat místa na poslední chvíli za pár korun. Problém je, že to nikdy nevíte.

Když už víte, kam chcete letos na dovolenou, začněte sledovat ceny letenek ve srovnávačích. Chcete jednak zjistit, jak se mění ceny s přibližujícím se datem, a jednak jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými měsíci.

Pokud narazíte na mimořádně výhodnou nabídku, kupte letenku hned. Pokud se ceny mění jen málo a vy jste vázaní termínem, kdy chcete/musíte letět, doporučuji nákup řešit 2 až 3 měsíce předem.

letadlo budapest wizzair
Přistání nad Budapeští

Tipy, na co si dát při nákupu levných letenek pozor

Když se objeví akční letenka, nevytahujte hned peněženku a neobepisujte kamarády, kdo s vámi poletí. Navzdory všem předchozím radám se nejprve zamyslete, jestli je nabídka opravdu výhodná. Podívejte se na následující 4 body, na co si dát pozor.

1. Zavazadla

Pokud letíte na prodloužený víkend s malým příručním zavazadlem, nemusíte to řešit. U delší dovolené, na kterou potřebujete větší nebo dokonce odbavené zavazadlo, už se ale letenka může pěkně prodražit. Nejen nízkonákladové aerolinky už nemívají odbavené zavazadlo v základní ceně, ale musíte si za ně připlatit obvykle kolem 600 korun (25 eur).

2. Odkud a kam letíte

V Evropě je spousta letišť blízko u sebe a Češi můžou stejně dobře létat z Prahy jako z Vídně, Bratislavy, Mnichova nebo Katowic. Jenže do těch Katowic pojedete z Prahy šest hodin a pokud nemáte auto, jste odkázáni na občasný autobus Flixbusu nebo LeoExpressu. Ve výsledku si tak k samotné cestě připočtěte ještě pár hodin čekání na letišti a 500 Kč navíc za jízdenku.

Nízkonákladové společnosti zpravidla létají na menší letiště dál od hlavních měst. Když letíte do Stockholmu, doletíte s Wizz Airem nebo Ryanairem na letiště Skavsta, které je 100 km od města. Cesta se vám prodlouží o další hodinu a půl a prodraží o 300 Kč. Obdobně na tom budete při příletu na londýnská letiště Luton a Stansted nebo pařížské Beauvais, ale tam si ještě o stovku připlatíte a cesta vyjde na dalších 400 Kč.

3. Kdy letíte

Studentům, nezaměstnaným nebo freelancerům je jedno, jestli letí na výlet od pondělí do čtvrtku nebo od pátku do pondělí. Pro zaměstnané je ale každý den dovolené nákladem obětované příležitosti. Pokud vám měsíčně chodí na účet 20 000 Kč, v podstatě vás stojí každý všední den mimo práci 1 000 Kč.

Letíte z Budapešti, Krakova nebo Norimberku v ranních nebo dopoledních hodinách? Připravte se na cestu přes noc, nocování na letišti nebo zaplacení ho(s)telu. Stejně na tom budete při návratu ve večerních hodinách. Nízkonákladové společnosti mají ve zvyku létat kolem šesté ráno, protože je to pro ně levnější a stihnou těch letů za den víc.

4. Přímý let vs. přestup

10hodinový přestup na letišti v blízkosti zajímavého města jako Paříž Orly nebo Řím Fiumicino je fajn, protože v rámci jednoho výletu můžete navštívit další město. 5 hodin na Stanstedu ale vystačí tak na to, abyste prošli tam a zpět kontrolou a koupili si kafe.

Ve výsledku se vám tedy opět prodlouží doba strávená na cestě, přestupy jsou zoufale nepohodlné a u nízkonákladových společností si za větší zavazadlo připlatíte u každého letu zvlášť.

letiste bratislava
Jednou jsem se vsadila, že dokážu jet v prosinci na třídenní výlet na Ukrajinu jen s kabelkou. Vyhrála jsem.