berlin kavarna books and bagels

Gastro průvodce Berlínem: Nejlepší kavárny, bistra a hospody

Během tří víkendových návštěv Berlína v letech 2015–2016 jsem kromě návštěv turistických pamětihodností strávila většinu času po kavárnách, bistrech a dalších podnicích. O ty nejlepší se chci podělit.

Kavárny v Berlíně

Bonanza Coffee Heroes

Oderberger Straße 35, Prenzlauer Berg

Moje úplně první navštívená kavárna v Berlíně, podle všeho jedna z nejlepších. Z mého pohledu rozhodně jedna z nejstylovějších. Hipsterskému interiéru vévodí bar se strojem na espresso, za nímž se rychle otáčí stejně hipsterská obsluha. Uprostřed místnosti je ještě stůl s mlýnkem, strojem na filtrovanou kávu, vacupressem a kohoutkem na pitnou vodu.

Cappuccino překvapivě stálo pouze 2,90 eur a chuťově mu není co vytknout. Ještě lepší než samotná káva je pozorování obsluhy při její přípravě. Na klucích je vidět, že ji dělají opravdu s láskou a užívají si to.

berlin kavarna bonanza

Einstein Café

Unter den Linden 42, Mitte

Potřebovala jsem najít nějaký podnik v okolí Reichstagu, který by měl v sobotu otevřeno od osmi ráno. Pokud jsem nechtěla vzít za vděk Starbucks, jedinou další možností bylo Einstein Café. Na Foursquare na něj byly rozporuplné reakce, na jednu stranu vychvalovaly nejlepší Apfelstrudel v Berlíně, ale také kritizovaly laxní až nepříjemnou obsluhu.

Navíc jsem se bála, že kavárna bude snobská a předražená. Nic z toho však naštěstí nebylo pravdou. Interiér je sice nóbl, ve stylu klasických vídeňských kaváren, a obsluha má nažehlené uniformy, ale všichni byli moc milí, už ve dveřích mě zdravili a veškerý servis byl opravdu rychlý.

Objednala jsem si vídeňskou snídani, což byly vejce ve skle a pečivo s máslem a marmeládou, vše za sympatických 5,90 eur. K tomu cappuccino za 3,50 eur. Na snídani jsem si pochutnala a byla sytá celé dopoledne, nemůžu si na nic stěžovat. A nemusíte se bát ani případné „snobskosti“ interiéru, protože ji vcelku srazí přítomní turisté s batohy a v teniskách.

berlin einstein cafe

Pure Origins – Estate Coffee

Georgenstraße 193, Mitte

Původně jsem měla namířeno vedle do Wonderpots, ale k jejich škodě otevírali až o půl jedenácté, tak jsem skončila zde. Za barem stál milý Asiat, který mi během chvilky udělal cappuccino za 2,60 eur. Mělo trochu nakyslou vůni a já příznivcem kyselosti rozhodně nejsem, ale chuť naštěstí byla krásně jemná a vyvážená.

Kromě kávy nabízejí další horké nápoje, sladké i slané pečivo, plněné bagely a vlastní denní polévku (ten den veganská Paprika Curry za 3,90 eur). Kromě dobré kávy a široké nabídky jídla je velkým plusem, že otevírají už v sedm ráno.

berlin kavarna pure origins

Godshot

Immanuelkirchstraße 32, Prenzlauer Berg

Nenápadná kavárna, která má dvě patra a v každém asi čtyři stolečky. V horním patře je úžasně pohodlný gauč a výhled do hipsterského vnitrobloku. Kromě výborného espressa doporučuji domácí apple pie.

berlin kavarna godshot

No Fire No Glory

Rykestraße 45, Prenzlauer Berg

Velice fotogenická kavárna, o které jsem schopná říct jen to, že mají výborné kafe, dobře se tam čte a můžete si nabít mobil.

Books & Bagels – Shakespeare and Sons

Warschauer Str. 74, Friedrichshain

To se tak procházíte Berlínem, abyste si ukrátili čas do odjezdu autobusu, a najednou přes ulici vidíte podnik s nápisem Books & Bagels. A přestože jste zrovna snídali, víte, že tohle je podnik přesně pro vás.

Jak už název napovídá, jedná se o bistro/kavárnu spojenou s knihkupectvím / antikvariátem. Za mě naprosto dokonalá kombinace. Jen nabídka trochu vyvolává rozhodovací paralýzu, protože bagelů mají asi 10 druhů – jen pečiva, nemluvím o tom, co všechno si můžete dát na ně.

Ale upřímně nechápu, že majiteli nevadí, že mu hosté zaručeně sahají na knížky rukama upatlanýma od avokáda.

berlin kavarna books and bagels

The Barn

Schönhauser Allee 8, Mitte

Berlínská pražírna, kterou jsem objevila až o pár let později díky kávě dodávané i do brněnských kaváren. Samotnou pražírnu jsem navštívila v roce 2020 a rozhodně nezklamala. Byla jsem tu v době covidu a vypadalo to, že přímo v pražírně nemají moc míst na sezení. Kromě prodeje zrn vám spíš udělají kávu s sebou. Po Berlíně ale mají pár dalších poboček koncipovaných vyloženě jako kavárny.

berlin kavarna barn

Five Elephant

Kollwitzstraße 98, Prenzslauer Berg

Síť několika kaváren po Berlíně s výběrovou kávou z vlastní pražírny. S žádnou z nich neuděláte chybu. A neptejte se, proč jim na konci chybí „s“.

kavarna berlin
Bohužel zaboha nevím, ze které kavárny je tahle fotka. Ale chutnalo nám…

Bistra

Zweistrom

Kollwitzstraße 104, Prenzlauer Berg

Rychlé občerstvení, kde prý mají jednu z nejlepších schawarm v Berlíně. Nevíte, co je schawarma? Nečekejte nic převratného, jedná se o takový lepší kebab. Ale když říkám lepší, myslím tak desetkrát lepší než brněnský standard, ve kterém dostanete maso, hrst čínského zelí, plátek okurky a rajčete.

Tady vám pita chleba naplní tolika druhy zeleniny, že některé z nich ani nebudete znát, a navrch přidají výborný mangový dresing.

Přiznám se, že já jsem schawarmu neochutnala, ale dala přednost falafelu. Výsledný pokrm byl prakticky stejný, jen maso nahradily cizrnové karbanátky. Za 3,50 eur luxusní oběd. Řekněte si jednoduše o „Schawarma im Brot“ nebo „Falafel im Brot“. Chleba v tomto případě znamená dokřupava opečená pita, ne ty české žvýkací housky.

berlin bistro zweistrom

Viet Bowl

Straßmannstraße 41, Friedrichhain

Mé první setkání s autentickou vietnamskou kuchyní stálo za to. Vybírání v jídelním lístku, kde mě lákalo úplně všechno, jsem záhy vzdala a rozhodla se pro denní menu s názvem „Pho Bo něco“.

Očekávala jsem tedy variantu na známou polévku pho bo, ale v obrovské míse přede mnou byly naservírovány rýžové nudle s plátky hovězího masa v kokosové kari omáčce se zeleninou. Porce byla opravdu vydatná, ale protože jsem statečná holka, spořádala jsem ji celou.

K pití jsem vyzkoušela koktejl z kokosového mléka a jackfruit. V životě jsem o tomto ovoci neslyšela, musela jsem si pak vygooglit, co to vlastně je, ale chuťově bych ho přirovnala ke žlutému melounu. Celý oběd vyšel na necelých 10 eur.

viet bowl restaurace berlin

Babel

Kastanienallee 33, Prenzlauer Berg

Náhodou objevený podnik, který mě zaujal tím, že měl úplně obsazenou zahrádku a fronta od pultu stála až ven. Z toho jsem usoudila, že tu zřejmě prodávají dobré jídlo, a rozhodla se zastavit na večeři.

Servírují zde libanonské speciality, usazení návštěvníci před sebou měli obrovské talíře se vším možným a já zvolila jednoduše kafftu – něco jako čevabčiči z jehněčího masa v pitě. Opět skvělá volba a za 4 eura vydatná večeře, z níž mi ještě zbyl kus na snídani.

berlin restaurace babel

Five guys

Alexanderplatz 2, Mitte

Pokud chcete ochutnat typické americké burgery v typické americké velikosti i s hranolky a milk shakem, běžte do některé z poboček Five guys. Za méně než 10 eur dostanete dvojitý bacon burger, který vás zasytí na celý den. Počítejte ale s tím, že podnik je opravdu fast food bistro s žádným extra prostředím.

five guys burger berlin

Hospody v Berlíně

Hopfenreich

Sorauer Str. 31, Kreuzberg

Na první pohled lehce zaplivaná hospoda s ježkem v názvu, kde mají piva od spousty malých lokálních pivovarů. Naservírují vám klidně ochutnávkovou skleniny o objemu 2 deci. Dát si malé pivo tady rozhodně není tak trapné jako v Česku. Bohužel ceny jsou taky dost německé, kolem tří eur za malé pivo.

Vyzkoušela jsem nějaký druh ipy, jehož název jsem nedokázala ani vyslovit, natož si ho zapamatovat. Mám ráda černá karamelová piva, protože nejsou tak hořká, ale určitě si vyberou i milovníci klasiky.

Kuriozitou pro Čechy je, že v hospodě nabízejí „východoevropské speciality“, což je nakládaný hermelýn (fakt, s tvrdým Y), utopenec (drown man) nebo olomoucké tvarůžky (the last date). Němci prý mají problém pochopit, proč by někdo nakládat buřty. Já zase nedokážu pochopit, jak národu, který jí buřty s kečupem a kari kořením, může připadat divné buřty nakládat.

restaurace hopfenreich berlin

Godot Café/Bar

Kastanienallee 16, Prenzlauer Berg

Hospůdka, do které jsme šly cíleně kvůli ochutnání Bananenweizen, což je pšeničné pivo smíchané s banánovým džusem. Jakkoliv bizarně tato kombinace zní, nápoj chutná opravdu dobře. Koneckonců na radlery jsme si v Česku taky rychle zvykli. Doporučuju nepodléhat předsudkům a vyzkoušet.

Update 2020: Tento bar bohužel trvale zavřel. Kdybyste někde jinde v Berlíně objevili Bananenweizen, dejet mi vědět.