helsinki finsko

Co stihnout za jeden den v Helsinkách

V Helsinkách jsem byla třikrát, ale vždy pouze na jednodenním výletu trajektem ze Stockholmu nebo Tallinnu. Z první návštěvy si pamatuji jen mlhu, déšť, zimu a kávu ještě dražší než ve Stockholmu. Napodruhé se počasí naštěstí umoudřilo, takže jsem si názor na Helsinky spravila a už nikoho od návštěvy neodrazuji. Napotřetí jsem se sem vyloženě těšila.

Jak se do Helsinek dostat

Přestože si pořád myslím, že na rozdíl od Stockholmu není v Helsinkách pro turisty moc co k vidění a město samo o sobě není zdaleka tak pěkné, výlet trajektem stojí za to. Navíc se jedná o levnou variantu noclehu, kdy ze Stockholmu vyjedete jeden den odpoledne, vyspíte se na trajektu, ráno jste v Helsinkách a večer jedete zpět. Jízdenky koupíte online a vždy si rezervujete celou kajutu. Ceny se v průběhu dost mění, doporučuju hlídat si je nějakou dobu dopředu.

V Helsinkách máte zhruba sedm hodin času, což je tak akorát na procházku centrem, návštěvu vytipovaných kaváren a především výlet na ostrov k pevnosti Suomenlinna.

Podobné je to při výletu z Tallinnu, ale v tomto případě trvá cesta jen 2 hodiny a na trajektu nenocujete. Zpáteční jízdenku pro 2 osoby pořídíte od 50 eur. Pro plavby doporučuji společnost Silja Line.

Chvilka pohody na ostrově Suomenlinna

Tržní náměstí

Trajektem ze Stockholmu přistanete přímo v centru v zálivu naproti Market square (česky Tržní náměsti), kde se pravidelně konají trhy už od roku 1889. Odtud nejen každou půlhodinu jede minitrajekt k pevnosti Suomenlinna, ale můžete si tu i v některém ze stánků dát „brunch“ v podobě čerstvých ryb nebo mořských potvor. Jen pozor na racky, jsou útoční jako ve filmu od Hitchcocka.

Cestou k náměstí podél pobřeží budete míjet nevýraznou velkou hnědou budovu. Rozhodně se jděte podívat dovnitř, jsou tam desítky obchůdků s místními specialitami a něco dobrého na zub si tam vybere opravdu každý. Já dala přednost outdoorové variantě v podobě smažených kalamárů a jakýchsi minirybiček.

Pokud přijedete trajektem z Tallinnu, přistanete ve vedlejším zálivu a na Tržní náměstí to budete mít zhruba 3 kilometry. Doporučuji se projít pěšky přes uměleckou čtvrť Punavuori a stavit se v některé z jejích kaváren. Případně si půjčte koloběžku a urychlete si cestu.

market square kalamari helsinki finsko

Pevnost Suomenlinna

Celodenní zpáteční lístek na trajekt na ostrov s pevností stojí asi pět eur a trajekt jezdí každých 20-30 minut. Pokud máte v úmyslu cestovat i dále po Helsinkách MHD, kupte si univerzální celodenní lístek asi za osm eur.

Jedna z hlavních turistických atrakcí v Helsinkách a také jedna z největších námořních pevností na světě se začala stavět na začátku 18. století během švédské nadvlády a sloužila jako námořní základna v rusko-švédské válce. Poté se „účastnila“ snad každé války, která se kdy konala poblíž, a smlsnul si na ní každý, kdo plul kolem.

Na počátku 19. století se Finsko stalo autonomní součástí ruského impéria, pevnost tedy byla pro změnu ruskou námořní základnou. Během krymské války ji poničili Angličané s Francouzi, po konci 1. světové války ji obsadili Finové a během druhé světové války v ní sídlilo protiletecké dělostřelectvo a ponorky. Vojsko pevnost opustilo až v roce 1973, kdy přešla pod správu ministerstva vzdělání a kultury.

V sezóně se každý den konají komentované prohlídky pevnosti, ale vystačíte si i sami. Prozkoumejte pevnost, projděte se podél pobřeží a užijte si krásnou skandinávskou přírodu. Ostrov je vcelku velký a není problém si najít zákoutí, kde budete stranou od ostatních turistů.

Uspenski katedrála

Hnědá katedrála Uspenski, „největší ortodoxní chrám v západní Evropě“. Nevím tedy, odkdy se Finsko řadí do západní Evropy, ale asi se tím chce říct „největší ortodoxní chrám mimo východoevropské země s převažujícím ortodoxním náboženstvím“. Katedrála je také připomínkou velkého vlivu Ruska na finské dějiny.

Helsinská katedrála

Luteránský chrám z poloviny 19. století je symbolem Helsinek. Užijte si posezení na schodech před chrámech a běžte se podívat dovnitř. Od našich přezdobených barokních kostelních interiérů se luteránská architektura liší opravdu výrazně.

Katedrála stojí na Senátním náměstí, které je obklopeno krásnou neoklasickou architekturou a Sederholm House v jihovýchodní části je dokonce nejstarší kamennou budovou v Helsinkách.

Helsinská katedrála

Kaple Kamppi

Poslední architektonická zajímavost, na kterou bych chtěla upozornit, je kaple Kamppi. Kulatá dřevěná budova blízko nákupního centra v nejrušnější části Helsinek má sloužit jako místo odpočinku pro všechny, kdo potřebují chvilku klidu v každodenním shonu. Kaple ale zaujme na první pohled neobvyklou architekturou.

kaple kamppi helsinki finsko

Parky

Hned u zálivu, kde kotví trajekt, je rozsáhlý park Sternwartenpark s hezkým výhledem na město a spousta klidnými zákoutími. Pokud vám zbývá trocha času do odjezdu trajektu, můžete relaxovat právě tady.

Případně se projděte elegantním parkem Esplanadi se spoustou soch a pouličních umělců.

Káva

Všude ve Skandinávii mi káva vždy chutná. Nevím, jestli je to jejich vodou, způsobem pražení nebo přípravou, ale vždy má plnou chuť a není ani příliš hořká ani kyselá.

Když si navíc dáte nějaký filtr (téměř v každé kavárně mají velkou konvici batch brew), bude vás to stát pár korun a často si můžete zdarma dolévat. Doporučuji například kavárnu Brooklyn Cafe, kde mají i výborné bagely.

Kdybyste toho o Helsinkách chtěli vědět víc nebo si počíst něco o historii a cestopisných zajímavostech, podívejte se na tento článek od CK Sen.